academic is panic

Whatup?!
Igen har jag segat med mina inlägg..
Börjar fatta hur lite tid man orkar berätta om sitt liv när man egentligen inte har nått :P
Jag jobbar och när jag inte gör det så pluggar jag (försöker i alla fall) och gör jag inget av det försöker jag göra nått kul och då vill jag inte ta massa bilder för jag vill inte se det genom en kameralins..väldigt obloggiskt ;)

Igår var det personalmiddag på Debaser med alla från Bloom och det var himla trevligt. Mycket prat, skratt och mat :)

Annars är mitt liv ganska tråkigt. Jobbet är kul och jag lär mig något varje dag och jag vänjer mig vid tanken att livet i framtiden kommer kretsa kring jobbet..
Jag älskar att jobba!
Det är ju skönt med en ledig dag då och då, men är jag för ledig blir jag uttråkad (därför är sommaren lite dryg för mig)

Dock har jag blivit mer och mer negativ till den akademiska världen med mer teori än praktik, speciellt när man pluggar till ett yrke som är mer praktiskt arbete än teori. Såklart är ämnen som hygien och ekonomi typiskt teoretiskt, men inte matlagning i sig.
Man lär sig inte att göra en majo genom att läsa recept, skriva uppsats och intervjua en kock..
Learn by doing

Jag vet att när jag tar examen är jag inte en färdig kock och kommer få jobba som lärling under lång tid. Dock finns det säkert vissa som tror de vet allt bara för de har en examen och de kommer att gå under så fort de är ute i riktiga kockvärlden.
Jag minns en dag i skolköket då två av mina klasskamrater sa att de inte kunde tänka sig jobba i ett kök eller i restaurangvärlden utan att de vill bara lära sig laga mat.
Jag ville slå till dem! Va fan gör de då i Hyttan!?
Jag fattar att man kanske vill jobba för en mattidning eller vill bli lärare, för då kan det vara bra att plugga på en skola som Grythyttan, men att man pluggar i tre år för att impornera på grannarna med sin goda mat får mig att vilja spy..
Mest för personligen är jag så typiskt svensk att jag gör allt för att undvika grannarna, men om dessa studenter vill enbart göra så kunde de bara ta en matlagningskurs för hemmafruar.

För några månader sen klagade jag öppet för några i administrationen över att de teoretiska har blivt större än det praktiska. anledningen till detta är ju för det är en universitetsutbildning som kräver en viss mängd teori i sig och anledningen till att de blev en universitetsutbildning är för att få fler söknade, så egentligen är jag to blame för jag var en av dem som sökte utan att ha någon gymnasieutbildning i matlagning eller annan liknande. jag kom dit för att lära mig från grunden.
det är bra att fler söker in, men när det finns dem som söker in bara för att lära sig att laga god mat och inte vill jobba som det blir ryktet för skolan bättre.
just nu har Grythyttan ett blandat rykte som antingen är väldigt bra eller väldigt överreklamerat i restaurangvärlden och så är det väl för alla sorters utbildningar, men det blir inte bättre när man har folk som går där för ingen riktig anledning(!)
jag vet att det är svårt att lära ut korrekt när det är sån blandad nivå av kunskap bland studenterna, men det är skolan som har sjutit sig själv i foten.
de ville få in mer studenter så deras rykte kunde växa, men kvantitet ger inte hela tiden kvalitet när vissa inte är där för de rätta anledningarna.

jag har klagat tillräckligt nu
jag gillar verkligen grythyttan för den har gett mig en bra början
men att de vill att jag ska gå ut och jobba och ändå koncentrera mig på teorin är inte vad jag gick med på..
därför tänker jag bara stå ut med uppstsen så jag kan sen koncentrera mig på det jag vill lära mig:
yrket i sig


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0