work...


Lämnade hemmet vid typ 12 och när jag var framme vid sliparen så hade han lunchstängt till 14!! Han öppnar 10, tar lunch 2 (jävla!?) timmar och sen öppen til typ 18...är det bara som tycker det är korkat eller ska man bara inte bry sig :P

I alla fall, jagfick loda runt nån timme på stan innan tåget till Malmö gick. Blev lite nostalgisk så köte grythyttevatten ;)




Framme på jobbet  kl 14 fick jag först städa och organisera hyllor, sen blev det maränger mer banankaka (mums!) och göra mer glass.
Chefen bästemde också att nästa vecka ska jag laga personalmaten för hela vckan, komma på en aperitifrätt och öppna och börja preppen på tisdag :) verkar som han litar på mig!

Ett frieri hände under kvällen då en tjej friade till sin kille! Hon friade genom vår efterrätt med en söt lapp och två dödskalleringar á la Sunes Sommar ;)

Giftemål och familj...nej tack!

Fick gå 20 då det var en långsam kväll...synd..


Mumsig personalmat: rödspätta med grönsaksblandning, senapsfrömajo, river perpparrot, smörkokt potatisoch citron


Lugnet före stormen...

Sitter och låter tiden gå innan det är dags.
Ska hämta knivarna idag som får nu vara sylvassa. får pröva på något (eller någon)...





Jag ska fan bli bättre!
Tänk inte, bara gör
Ge inte in för rädsla, bara gö



First day...

Så här var dagen:
Började kl 12 men eftersom det är jag så var jag framme i Malmö 45 min tidigare, så jag gick runt och kollade in Möllan. Var bussar och annat fanns ifall jag behövde veta.
När jag kom in satte jag direkt igång med preppen! Göra vaniljglass, madeleniekakor med banan, vika smörpapper till kakorna i små kupor (det påminde mig om gymnasiet som estet), skala morötter, skala lök och dela på dem och lägga i lag.
Träffade mer roliga typer som jobbade där :) jag visste att de var najsa för de tyckte om lite av min musik.
Det är så man vet ;)

Det var en ganska långsam kväll så jag fick forsätta och göra chokladganache och öva på att göra queneller med varmt smör. Bra och kunna som kock däger jag bara ;)


Exempel från internet :)

Annars fick jag observera mycket över vad köksmästaren gjorde och hjälpte till lite med upplägget :)
Han var kul och hänga med i köket. Babblade mycket om mat, råvaror, restauranger, folk i allmänhet och hiphop(!)
Hittade lite bra hiphop, men får ta reda på namnen så jag kan ge ett smakprov. Är ju mer av en rocktjej så att hitta bra hiphop är lite som att...(hjärna för död att hitta på nått kvickt kul exempel)

Nu ska lilla jag nanna...
Nattnatt och dröm om queneller...


Phew...

Fy bövelen alltså!
Produaktiv dag man har haft, och praktiken har inte ens börjat.
Lämnat några knivarna till sliparen, köpt ny mobil, ny väska till kockutrustningen, inhadlat jojo-kort (så man kan komma till jobbet) och mer i jäkla snö!
Trodde våren skulle vara såklart här nere i skånehelvetet, men tålamod ger guld i mun så jag är duktig och väntar ;)

Kvällen bjöd syrlig salld på fänkål, savoykål och salladslök (lite väl syrlig dock) stekt torsk och kokt potatis.
Var lite irreterad på modern som envisades att köpa torsken för det var extrapris även om den var söndertrasslig och helt misshandlad...

Nästa gång blir det kattfisk! Hitta nått recept någonstans :)


Inspiration...


Home sweet home...

Nu är man framme!
Idag har man åkt genom "Fuckingjävlakuk"-Åmål, Slussarnas Trollhättan och sköna Göteborg. Väl i det sköna försökte vi ta en tur i centrum, men med allt kringel och krangel kom vi inte långt. Ville åka längs Fredrikshavn och känna havsdoften...
Menmen, nu är man i Lund och får sätta igång med uppackningen och beställa lite kinamiddag för jag är alldeles för lat i detta tillstånd att laga någon middag.
Det får bli imorgon ;)


Farväl Hyttan..



Kämnar dig nu. Men som tur kommer jag tillbaka..



Sista promenaden



Kommer spendera tre månader i sådant kök. Fast bara hälften så stort, modernare grytor men samma atmosfär.


School life



Såhär ser det ut. Mitt i skogen. 1,5 år kvar att gå sen vette fan vad som kommer hända.


Det här är vad som blev utstyrslen (och fortfarande pågående)


Här kommer lite smakprov över vad för grejer vi kan hitta på, matvis då.
En av de första rätter man gjorde: Skagenfylld makrill med brynt morotspuré och morotchips.


Grönärtssoppa med blåmusslor, plasternacka och ostigt, knaprigt bröd med kummin.


Blekafilé med palsternackspuré, riven palsternacka, citron och dill och krondillsolja



Hälleflundraceviche med tomat, rödlök, basilika, mynta och koriander med avokadoglass och korianderflan.



Välkommen till min blogg...

Hallå kära chums där ute som av någon anledning kom in på denna lilla och nyfödda blogg. Jag är Ragnhild. Om ni tycker det låter för wierd finns det många smeknamn till som Ragge, RUDiE, Rangan, Ragnar (men inte för ofta) eller som min kära syster brukar komma med: Grisen. Men säger ni det så ska ni bara veta att jag vet hur man benar ut en unggris så det är nog bäst att ni håller på min goda sida.

Jag har börjat med denna blogg för det har alltid varit en förundran för mig hur man klarar av och skriva var dag om hur dagen ifråga har varit så för att pröva på är detta mitt försök.

Jag hade tänk att rikta in mig på det jag älskar: mat. Jag tänker dokumentera om mat jag gillar, recept jag hittar eller till och med kommer på, mina dagar i köket vare sig det är på jobb eller skolan. Jag går mitt andra år av tre på Grythyttan, vilket är Sveriges bästa restauranghögskola. Om ni vill ifrågasätta det kommer jag bara svara: Därför!

På tisdag börjar allvaret med en tre månader lång praktik på Belle Epoque i Malmö där jag kommer ta bilder på maten eller vad det nu är jag ska göra. Jag ser såååååååå fram emot att jobba igen i ett äkta restaurangkök. Mest för att på senaste tden har jag inte befunnit mig i köket så värst mycket och jag bara längtar att ta på mig kockrocken och rocka i köket!

Även om bloggen kommer rikta sig in på mat så kommer annat mums säkert in. Sprlar roll vad för konstiga tankar som bubblar i min labyrint av hjärna.
Men jag hoppas att den inte kommer suga för mycket och att det finns något som låter en aning aptitretande.
Ha de så hörs vi när jag orkar :)

RSS 2.0