friday..
tänkte komma med ett litet inlägg då jag är lite seg med det..
mitt internet läggs ner en gång i halvtimmen av nån anledning så därför vågar jag inte skriva nått aslångt eller för ansträngt
idag är sista jobbdag/kväll för veckan och imorgon blir det heldag i köpenhamn :)
kom på i veckan att jag fyller år om mindre än två veckor.
börjar tänka mindre o mindre på mig själv o bara jobb..
men vad ska man önska sig då?
min egna present
boredom..
•» Värsta känslan? :
när mitt sönderskurna finger måste ner i en skål med ättika för att skala vaktelägg
•» Bästa känslan? :
när samma hand doppas i vatten :)
•» Din första tanke när du vaknar? :
det spelar roll. menar du när jag vaknar på morgonen eller mitt i natten under mina hallcinationer. either way tänker jag mest "is this real life?"
•» Vilken ringsignal har du på din mobiltelefon? :
har den på ljudlöst så jag slipper höra den. undrar varför ingen någonsin vill mig nått..?
•» Har du någonsin varit kär? :
jao, men utveckla inte mer på den frågan..
•» Vad har du på väggarna i ditt sovrum? :
en nostalgitripp över min ungdom
•» Vad har du und...er sängen? :
råttor...av damm
•» Ser på? :
dessa frågor..duh
•» Lyssnar på? :
över min döda kropp..seriöst: over my dead body av drake
•» Skriv nåt smart! :
(behöver inte bevisa nått för dig)
•» Om du fick träffa vem du ville död eller levande, vem?
de flesta av mina vänner är döda så jag känner de redan väl
•» Vad vill du bli när du blir stor? : t
trodde jag redan var stor..
•» Hur skulle dina vänner beskriva dig?
i'm not a mindreader
•» Vilket är ditt lyckligaste ögonblick? :
för många att välja mellan :)
•» Vad skulle du vilja bli världsmästare i? :
knivhantering (hade varit trevligt med ett helt finger i alla fall)
•» Vilken kroppsdel klarar du dig utan? :
alla har sitt jobb att göra.
•» Vilken superhjälte kraft skulle du vilja ha? :
förmågan att kunna bygga min egna järnkostym á la Iron man
•» Vad är du beroende av? :
läppsyl
•» Vad skulle du ta med dig till en öde ö? :
läppsyl såklart, är ju beroende av det. dum fråga hörru
sorry..
sunday boring sunday
tjenatjenahallågodmårgongodkväll, vad för tid det just nu befinner sig i..
jag är en anning trött idag som ni kanske kommer märka av ju mer ni orkar läsa. våren verkar inte vilja komma även här nere i söder, pluggandet går åt satan som vanligt och en förkylning är påväg mot mig just nu.
jaja, detta är typiska i-lands problem men fuck it, vill jag gnälla gör jag det..
veckan har varit full av jobb och springande. märkte att det är bara en månad kvar innan jag måste iväg till hyttan och det känns lite jobbigt..
gillar verkligen att jobba och lära mig massvis ju varje dag som går. dem enda gånger jag känner känslor av ledsamhet eller liknande är när jag kommer på att jag måste "observera" och intervjua dessa coola kockar om quenlling eller när jag är hemma och sitter o skriver det lilla jag har.
jag har redan spenderat ett långt inlägg om min växande avsmak för akademiskt arbete, men kan ni fatta:
jag sover bättre om nätterna om jag vet att jag ska vara i köket och jag kan inte plugga samma dag som jag ska jobba för då kommer jag till bloom med jätteversig attityd.
märkte det när jag jobbade på belle ;)
vad som också är drygt är att nästa termin kommer jag inte få stå i köket speciellt ofta då jag ska plugga evenmang.
jag kunde pluggat mer mat men då hade jag behövt åka till umeå, och jag känner att en kockutbildning som denna inte borde kräva att man ska åka iväg för att plugga sånt man borde kunna få redan där.
menmen, jag gillar ändå hyttan. söt by med bra rykte...men som jag lärt mig med detta arbete, lite kritisk måste man alltid vara :P
saknar mina vänner som är kvar i hyttan..
saknar köken med deras massvis av redskap..
saknar min lägenhet..(det blir drygt att bo hemma efter en tid)
saknar mina receptböcker.. (som en viss person har lånat)
såhär känns det varje dag på bloom ;) (vilket det är)
nej, nu får jag väll gå tillbaka till skrivandet och vänta in osso boccon som modern lagar där nere
ha det gött, du som läser denna blogg
(och med dig menar jag mig..ha..ha)
memories...
Another day in paradise..
Nejdå, jag är inte sakastisk. Jag bara kom inte på nått annat att säga.
Har en ledig helg att se fram emot, men ändå inte för jag måste plugga och fixa detta med observationschema och intervju innan det är för sent...
school is paradise..
Jag tror också att det är veckan då kockettorna i Hyttan har sina hantverksprov. De måste n fyra rätters middag med bestämda råvaror, som jag hade för ett år sen.
Jag minns de två veckorna då hantverksprovet var mitt liv. Då jag sov sammanlagt 9 timmar, åt kl 7 på morgonen och kl 23.00 på kvällen (ingen lunch, hade inte tid för det) och var i köken i typ 12 timmar sen i datasalen i 3 timmar efteråt... those were fun times..
Själva provdagen gick dåligt, men ändå ok..svårt att förklara.
Min soppa med bröd blev dåligt, så det fick jag göra om.
Min kalla förrätt med kallrökt lax blev god.
Min varmrätt blev godkänd, även om min kyckling först blev rå så den blev lite sen
(jag började gråta vid den punkten)
Sen desserten blev bläää...jag är inte så förtjust i efterrätter..
Dagen var ganska sugig och var bara glad när den var över, men förhoppningsvis gör ettorna bättre.
Men som tur har man utvecklats och blivt bättre med planering, mise an place och nu har jag även bra recept som jag snott från praktikerna ;) mohahaha
Sitter nu och skriver ner alla recept jag hittils har i min receptbok/faktbok ;)
Ankbröst, vildris och asiensmakrik sky med blandsallad.
Middag från förra veckan in atempt to inmpress the family ;)
Tack för mig
academic is panic
Whatup?!
Igen har jag segat med mina inlägg..
Börjar fatta hur lite tid man orkar berätta om sitt liv när man egentligen inte har nått :P
Jag jobbar och när jag inte gör det så pluggar jag (försöker i alla fall) och gör jag inget av det försöker jag göra nått kul och då vill jag inte ta massa bilder för jag vill inte se det genom en kameralins..väldigt obloggiskt ;)
Igår var det personalmiddag på Debaser med alla från Bloom och det var himla trevligt. Mycket prat, skratt och mat :)
Annars är mitt liv ganska tråkigt. Jobbet är kul och jag lär mig något varje dag och jag vänjer mig vid tanken att livet i framtiden kommer kretsa kring jobbet..
Jag älskar att jobba!
Det är ju skönt med en ledig dag då och då, men är jag för ledig blir jag uttråkad (därför är sommaren lite dryg för mig)
Dock har jag blivit mer och mer negativ till den akademiska världen med mer teori än praktik, speciellt när man pluggar till ett yrke som är mer praktiskt arbete än teori. Såklart är ämnen som hygien och ekonomi typiskt teoretiskt, men inte matlagning i sig.
Man lär sig inte att göra en majo genom att läsa recept, skriva uppsats och intervjua en kock..
Learn by doing
Jag vet att när jag tar examen är jag inte en färdig kock och kommer få jobba som lärling under lång tid. Dock finns det säkert vissa som tror de vet allt bara för de har en examen och de kommer att gå under så fort de är ute i riktiga kockvärlden.
Jag minns en dag i skolköket då två av mina klasskamrater sa att de inte kunde tänka sig jobba i ett kök eller i restaurangvärlden utan att de vill bara lära sig laga mat.
Jag ville slå till dem! Va fan gör de då i Hyttan!?
Jag fattar att man kanske vill jobba för en mattidning eller vill bli lärare, för då kan det vara bra att plugga på en skola som Grythyttan, men att man pluggar i tre år för att impornera på grannarna med sin goda mat får mig att vilja spy..
Mest för personligen är jag så typiskt svensk att jag gör allt för att undvika grannarna, men om dessa studenter vill enbart göra så kunde de bara ta en matlagningskurs för hemmafruar.
För några månader sen klagade jag öppet för några i administrationen över att de teoretiska har blivt större än det praktiska. anledningen till detta är ju för det är en universitetsutbildning som kräver en viss mängd teori i sig och anledningen till att de blev en universitetsutbildning är för att få fler söknade, så egentligen är jag to blame för jag var en av dem som sökte utan att ha någon gymnasieutbildning i matlagning eller annan liknande. jag kom dit för att lära mig från grunden.
det är bra att fler söker in, men när det finns dem som söker in bara för att lära sig att laga god mat och inte vill jobba som det blir ryktet för skolan bättre.
just nu har Grythyttan ett blandat rykte som antingen är väldigt bra eller väldigt överreklamerat i restaurangvärlden och så är det väl för alla sorters utbildningar, men det blir inte bättre när man har folk som går där för ingen riktig anledning(!)
jag vet att det är svårt att lära ut korrekt när det är sån blandad nivå av kunskap bland studenterna, men det är skolan som har sjutit sig själv i foten.
de ville få in mer studenter så deras rykte kunde växa, men kvantitet ger inte hela tiden kvalitet när vissa inte är där för de rätta anledningarna.
jag har klagat tillräckligt nu
jag gillar verkligen grythyttan för den har gett mig en bra början
men att de vill att jag ska gå ut och jobba och ändå koncentrera mig på teorin är inte vad jag gick med på..
därför tänker jag bara stå ut med uppstsen så jag kan sen koncentrera mig på det jag vill lära mig:
yrket i sig
what a day..
Hallå internet!
Har inte lagt upp något på aslänge. Det har varit första veckan på Bloom och det har varit långa tuffa dagar och kvällar, men väldigt intressanta. Helt annan stil är det än på Belle. Mycket fint upplaggt och massa komponeneter, ca 20 st på en tallrik (!) kan tänka er hur det är och lägga upp. Ofta händer det att en sak glöms, men det skadar aldrig as mycket.
Bara för att ni ska fatta skillnaden checka detta:
Belle:
Bloom:
Jäkligt kul med skillnader :)
Annars, idag var man ledig så en tripp i Skåne och kolla på konst blev dagens göra.
Som vissa vet är man gammal estet så konst och färg är något nära hjärtat. Man blir väldigt inspirerad och önskar att man kunde ha alla målargrejer i Hyttan, men tyvärr är lägenheten fortfarande för liten.
Men när jag målade var min kreativitet på topp och med maten så kommer den smått och gott tillbaka :)
Smakprov på god och ärlig konst ;)
Förutom tavlor och skulpturer blev det lite shopping i en liten antikaffär. Hittade en skitsnygg kläddocka i vackert stålmönster. Älskar den :D
Hängt upp alla långa halsband och snygga bälten för lite uppiffning ;)
Hoppas bara den får plats i hyttan..
hard night..
kom hem efter tolv inatt och hade den värsta magont jag haft på länge..
kändes som grus som gick genom tarmarna...argt grus (!)
o jag vaknade i hallucinerat tillstånd och trodde att jag skulle baka bröd som jag hällde rosmarin i som nog var fel för jag låg panikslagen efter i typ 1 timme..
jag tar mitt jobb på stort allvar
first day..
Första dagen över och jag överlevde :)
fick öva på min knifecuts och de funkar fortfarande. nått har skolan i alla fall kommit med :P
inte från mig, men kunde gott vara..
Ledig imorgon, men bara från jobbet..
annars blir det plugg och intervju vilket kommer låta helat retarderat, men det är tvingat..
end..
jag är väldigt dålig på detta bloggande
inte för jag tror någon läser detta, men dålig any who
min helg har varit lite upponer
slutade på belle nu i lördags så det var konstigt.
han upptäckte NU att jag är inte världens bästa på att hacka lök och det visste jag hela tiden.
jag må inte vara den bästa kocken rent tekniskt men jag kan i alla fall vara lugn i stressiga situationer..
dock fattades en sak..men det tar vi inte nu
Mina Hejdå-muffins på Belle. Blåbär- och kardemummamuffins med mascarpone- och apelsin icing :P
Idag blrjar jag om från början på Bloom in the Park, mästerklass i White Guide.
Jag är skitnervös och tänker att jag kommer bli skälld på tyska om jag gör fel(!)
Sålänge de säger till mig när jag gör fel varje gång och inte lite då och då..
gör jag fel är det bäst att säga det med en gång så jag inte gör fel fler gånger..
personligen strävar jag efter att enbart gör fel första gången och sen aldrig mer ;)
nerverna bara växer...